Az artériák (verőerek) oxigént és tápanyagokat szállítanak a sejtekhez, szövetekhez. Az egészséges artériák hajlékonyak, rugalmasak és erősek. Az érbelhártya sima, így a vér áramlása akadálytalan. Idővel azonban, a verőerek elveszítik rugalmasságukat, érbelhártyájuk megvastagodik, és merevvé válik. Az érelmeszesedés legjellemzőbb formája az atherosclerosis. Ilyenkor az érbelhártya alatt először kásaszerű anyagot tartalmazó, később kalcium lerakódása miatt megkeményedő plakkok akadályozzák a szervek vérellátását. Az arteriosclerosis és atherosclerosis fogalmát gyakorta egymás szinonimájaként használják.
Az érfalba került zsírok idővel kalciumot kötnek meg, ilyenkor már meszes plakkról beszélünk. Érelmeszesedésre hajlamosító állapotok a magas vérnyomás, kóros vérzsírértékek, bizonyos kórokozók (Chlamydia pneumoniae), allergiás reakciók, dohányzás, a vér magas homocisztein tartalma, cukorbetegség, idült vesebetegség, elhízás, stressz, genetikai hajlam.

Az érelmeszesedés, a szervezetben bárhol bekövetkezhet.

 A piócaterápia sikeresen alkalmazható minden betegségnél,  amelynek hátterében gyulladás áll.

 Az artériák (verőerek) oxigént és tápanyagokat szállítanak a sejtekhez, szövetekhez.

Az egészséges artériák hajlékonyak, rugalmasak és erősek. Az érbelhártya sima, így a vér áramlása akadálytalan. Idővel azonban, a verőerek elveszítik rugalmasságukat, érbelhártyájuk megvastagodik, és merevvé válik.

Az érelmeszesedés legjellemzőbb formája az atherosclerosis1.  Ilyenkor az érbelhártya alatt először kásaszerű anyagot tartalmazó, később kalcium lerakódása miatt megkeményedő plakkok akadályozzák a szervek vérellátását. Az arteriosclerosis és atherosclerosis fogalmát gyakorta egymás szinonimájaként használják.

Az érfalba került zsírok idővel kalciumot megkötését pióca által a szervezetbe juttatot enzimek feloldják a lerakódást megakadályozzák a már meszes plakkat feloldják, az enzimterápiának megfelelő kezeléssel  Érelmeszesedésre hajlamosító állapotok a magas vérnyomás, kóros vérzsírértékek, bizonyos kórokozók (Chlamydia pneumoniae), allergiás reakciók, dohányzás, a vér magas homocisztein tartalma, cukorbetegség, idült vesebetegség, elhízás, stressz, genetikai hajlam.

Érelmeszesedés a szervezetben bárhol bekövetkezhet.
A koszorú ereiben felhalmozodott méreganyagok szív gyengeséget okoznak aminek következménye stork is kehet,  a lerakódásokat egy enzim terápia kivállóan hatéstalanítani tudja.

Akut vagy lokális megbetegedéseknél a tünetek javulása jelentősebb mértékben érezhető,
mint krónikus betegségeknél. Utóbbi esetben nagy türelemre van szükség.

kapcsolat
1atherosclerosis: a keringési rendszer betegségei

A fenti értekezés nem egyenértékű az orvosi értekezésekkel, csupán tájékoztató jelleggel bír, különös tekintettel a piócakezelésekre.